Ar egzituoja stabmeldystė Lietuvoje?

Atgal 1 2 
Saulius
2008-06-16 | atsakyti
Sese, Rašydamas apie Mozės perduotą įstatymą, neneigiu įstatymo, bet pabrėžiu jog Kristus pakėlė kartelę aukščiau (Kalno pamokslas Mato evangelijoje). Atsiprašau už raiškos problemas.
Gyti
2008-06-17 | atsakyti
Šį karta aš turiu atsiprašyti, tavęs Sauliau. Pasidariau per daug įtari šiuo klausimu ir per įkarštį nebesuprantu konteksto. Pasidalinsiu savo karčia patirtimi kodėl taip atsitiko. Skelbdama Dievo žodį pasaulyje, susiduriu su sunkumais, kai kalba eina apie Įstatymo žinojimą. Dažnas teigia nepažeidžiantis 10 Dievo įsakymų, bet nežino 2-ojo.

Iš 20 4 Nedirbsi sau drožinio nei jokio paveikslo, panašaus į tai, kas yra aukštai danguje ir kas yra čia, žemėje, ir kas yra vandenyse po žeme. 5 Jiems nesilenksi ir jų negarbinsi, nes aš VIEŠPATS, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, skiriantis bausmę už tėvų kaltę vaikams – trečiajai ir ketvirtajai kartai tų, kurie mane atmeta,6 bet rodantis ištikimą meilę iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų.

Dažnas pasaulietis ar romos katalikas išgirdęs iš manęs šį įsakymą pasišaipo, kad aš gal koraną skaitau arba priklausau sektai. Labai liūdna, kad žmonės iki šiol lieka suklaidinti. Manau, kad tai iš ties rimta.

Labai nuoširdžiai noriu tavęs, Sigi, kaip romos kataliko, paklausti, o tu pripažįsti šį įsakymą?
Sigis_
2008-06-17 | atsakyti
"Neturėsi kitų dievų, tiktai mane"

Aš nusprendžiau painformuti jus ką apie stabmeldystę rašo Katalikų Bažnyčios Katekizmas (KBK)

2110 Pirmas įsakymas draudžia garbinti kitus dievus, išskyrus vienintelį Viešpatį, kuris apsireiškė savo tautai; draudžia prietarus ir nereligingumą. Prietarai yra tam tikra prasme nenormalus religingumo perteklius, o nereligingumas – jo trūkumas, prieš religingumo dorybę nukreipta yda.

2111 Prietarai yra iškreiptas religinis išgyvenimas ir jį lydintis elgesys. Jie gali brautis ir į tikrojo Dievo garbinimo apeigas, kai, pavyzdžiui, vieniems ar kitiems apskritai teisėtiems arba būtiniems veiksmams teikiama kokia nors magiška reikšmė. Maldų ar sakramentinių ženklų veiksmingumą priskirti vien tik išorinei jų pusei, paliekant nuošaly jiems būtiną vidinį nusiteikimą, reiškia pasiduoti prietarams.

2112 Pirmas įsakymas smerkia politeizmą. Jis reikalauja, kad žmogus tikėtų Dievą, o ne kitus dievus, garbintų tik vienintelį Dievą, o ne kitas dievybes. Šventasis Raštas nuolat primena, kad turi būti atmesti "stabai iš sidabro ir aukso, padaryti žmonių rankomis. Burnas jie turi, bet nekalba, turi akis, bet nemato..." Tie negyvi stabai žmogų daro bejėgį: "Panašūs į juos bus, kurie juos dirba ir kurie jais pasitiki" (Ps 115, 4–5. 8). Tuo tarpu Dievas yra "gyvasis Dievas" (Joz 3, 10), kuris teikia gyvybę ir veikia istorijoje.

2113 Stabmeldybė nėra vien klaidingi pagonių kultai. Ji yra pastovi pagunda ir tikinčiam žmogui. Būti stabmeldžiu reiškia sudievinti tai, kas nėra Dievas. Stabmeldybė esti tada, kai žmogus vietoj Dievo garbina ir nusilenkia kūriniui, kad ir kas jis būtų: dievai ar demonai (satanizmo atvejis), valdžia, malonumai, rasė, protėviai, valstybė, pinigai ir panašūs dalykai. "Negalite tarnauti Dievui ir Mamonai", sakė Jėzus (Mt 6, 24). Daugelis kankinių mirė dėl to, kad negarbino "žvėries", atsisakę net apsimestinai jį pagerbti. Stabmeldybė atmeta vienintelę Dievo valdžią; ji nesuderinama su Dievo bendryste.

2114 Vienintelio Dievo garbinimas vienija žmogaus gyvenimą. Įsakymas garbinti vien tik Viešpatį leidžia žmogui išlikti vientisam ir gelbsti jį nuo nuolatinio blaškymosi. Stabmeldybė yra žmogui įgimto religinio išgyvenimo iškrypimas. Stabmeldys yra tas, kuris "sieloje nesunaikinamą Dievo sampratą priskiria bet kam, tik ne Dievui".

Čia pateikiau tik kelis skyrelius, mano supratimu svarbesnius šiai diskusijai. Visa likusi informacija randasi:
http://katekizmas.lcn.lt/kbk1996p2003/N178AF.html
Sigis_
2008-06-17 | atsakyti
CITATA: "15min 2008-05-27 | atsakytiSigi,
Tu rasai "Tik žmogus, nepažįstąs savojo tikėjimo, gali garbinti Jėzų vaizduojančią statulą, kaip patį garbinimo objektą. Kiekvienas sąmoningas katalikas žino, prieš ką klaupiasi, ką bučiuoja ir kam lenkiasi, meldžiasi..." bet kam tada reikia statuleles? Tam kad buciuoti ir klauptis? Bet pats sau prestarauji."

Ankščiau į tai neatsakiau, todėl noriu dabar atsakyti:
Mano žodžiai (aš pats) neprieštarauja(-u) tarpusavy (pats sau)

"Tik žmogus, nepažįstąs savojo tikėjimo, gali garbinti Jėzų vaizduojančią statulą, kaip patį garbinimo objektą. Kiekvienas sąmoningas katalikas žino, prieš ką klaupiasi, ką bučiuoja ir kam lenkiasi, meldžiasi..."
taigi, kiekvienas praktikuojantis, sąmoningas katalikas, kuris nusprendžia:
atsiklaupti ant kelių = padaryti kryžiaus ženklą ant savęs ar ant artimo = pabučiuoti statulėlę,
visada prieš save mato ne tą statulą ar kryžių, bet tai, ką vaizduoja tas daiktas - Jėzaus Kristaus gimimą Betliejaus apylinkėse; kančią, mirtį ir prisikėlimą - nužengimą nuo kryžiaus; Mergelės ir Motinos Marijos ištartąjį žodį "Taip" Dievui (per arkamgelą Gabrielių); jos skausmingą Jėzaus mirties išgyvenimą; jos paėmimą į dangų po kūniškos mirties; apsireiškimą protestantiškąjam pastoriui (Šiluvos Apreiškimas); Marijos pasirodymas vaikams Fatimoje ir daugybėje kitų vietų... kiekvienas doras katalikas (ne tas, kuris tik palei popierių) žino, jog Dievas nesutalpinamas net į žmogaus protą(suvokimą ir kt.) ar vaizduotę, ką jau kalbėti apie kažkokią gipso ar molio ar medžio statulėlę!!!

O kožnas, skubantis teisti,lai pats apie save tepamąsto Mirkt
Visi esame nuodėmingi, nėr nei vieno, kurio negundo Piktasis! Tad pasilikime savo vertinimus pas save Mirkt

Pagarbiai: brolis Kristuje Jėzuje, Sigitas Apkabinimas
Gyti
2008-06-26 | atsakyti
Kas tave išmokė, Sigi, taip uoliai ginti katekizmą, o ne Šventą Raštą. Kristus?
Kadangi mūsų katekizmai nevienodi, nes skiriasi autoriai, o Biblija yra viena, nes atorius vienas, tai kitą kartą, mums diskutuojant, siūlyčiau remtis būtent Šventu Raštu. Kitaip tampa neaišku kieno mokiniais mes esame.
O šį kartą, siūlau uždaryti šią diskusiją, nes ji tapma visai nevaisinga, nes remiamės skirtingais šaltiniais ir autoriais, kurie man nėra autoritetai.
Sigis_
2008-06-30 | atsakyti
Gyti, sese, mes esame skirtingose bažnyčiose, esame užaugę ant skirtingo "laistymo" (mokymo). Biblija viena, tačiau žmonės skirtingi, tad interpretacijos-komentarai-aiškinimai tos pačios Biblijos skirtingi.

Aš ginu tai, kas man yra svarbiau už mano paties reputaciją ar net tikėjimą. Aš to mokiaus universitete dar tada, kai pats buvau protestantiškų pažiūrų ir lankiau, buvau užsirašęs net pasikrikštyti laisvųjų krikščionių bažnyčioje Klaipėdoje. Aš nesirinkau katalikų bažnyčios ir tikrai nenorėjau ten grįžti, bet Dievo planai buvo kitokie ir jis mane pastatė į švento Juozapo darbininko parapijos bažnyčią, kurios bendruomenei jau tarnauju daugiau, nei 10 metų. Aš priešinausi Dievui, nes man patiko pas protestantus... tačiau kas aš esu, kad priešinčiaus Dievo planui?

krikščionys yra taip stipriai susiskaldę, kad net Biblijos interpretacijos žiauriai skiriasi kožnos konfesijos. Ką ten interpretacija, Biblijos vertimai viens nuo kito žiauriai skirtingi, nes nesusitaria kaip geriau ją versti - ar pažodiniu būdu, ar imant frazėmis... nekalbantapie vadinamuosius apokrifus, kurių protestantai nepripažįsta, reformatoriai ir liuteronai bei anglikonai linkę visgi jas skaityti(kaip dvasinę literatųrą, bet ne Biblijos dalį), katalikai apokrifas pripažįsta ir vadina jas antrojo kanono knygomis, bei graikiškuosius priedus prie tam tikrų knygų, o Ortodoksai ne tik tas apokrifas pripažįsta kaip lygias kitoms Dievo įkvėptoms Biblijos knygoms, bet ir kai kurias kitas katalikams nežinomas knygas, knygų priedus...

BIBLIJA - knygos, kurių interpretuoti taip, kaip šauna man į galvą yra tikrų tikriausia nuodėmė, apie kurią pats Jėzus kalbėjo kaip apie kone baisiausią nuodėmę...

Šiais laikais Biblija, ar bent jau Naujasis Testamentas yra kone kiekvienuose pasaulio namuose. ji yra išversta į visas pasaulio kalbas ir visur, kur tik ją skaito du ar trys Dievobaimingi žmonės, ten ir Jėzus yra su jais (juk taip parašyta Biblijoje?).
O katekizmas(mokymo santrauka) kiekvienos krikščionių bažnyčios yra skirtingas, tą esu patyręs savo kailiu, kai ieškojau savo bažnyčios, kol buvau neseniai įtikėjęs protestantas. Tarp protestantų, kurie save vadina evangelistais, ar netgi pilnos Evangelijos (buktais kiti nepilną Evangeliją skelbia) yra tokios skirtingos Biblijos interpretacijos, kad reta katra protestantiška konfesija kitą konfesiją priima kaip lygią sau, nors ir skelbiasi esą vienintelio autoriteto - Biblijos vaikais...

Ar yra tarp krikščionių stabmeldžių???
Taip, visose krikščioniškose denominacijose atsiranda stabmeldžių, kuriuos, aš tikiu, pastebėję pastoriai ar kunigai, perspėja, pamoko, sudrausmina ar net išveja, jei to prireikia.

Katalikus visi mato, bet kas gali užeiti į katalikų bažnyčią, nes ji išsiskiria iš kitų pastatų, kaip ir liuteronų, pravoslavų, anglikonų, reformatorių bažnyčios. Esu buvęs įvairių religijų šventyklose ir visose ne mano tikėjimo šventyklose aš jaučiausi keistai, ne saugiai, svetimas. Visos mano aplankytos ne mano tikėjimo bažnyčios ar šventyklos man atrodė keistos. Lygiai taip pat jaučiasi koks nors musulmonas ar žydas katalikų bažnyčios pastate. o tos statulos tikrai kelia įtarimą, ypač žiūrint į tuos keistus pamaldžiuosius, besilenkiančius vienai ar kitai statulai, pagamintai iš žemiškos materijos. Nesupratntantysis pilnai gali pamanyti, jog tie katalikai tikrų tikriausi pagonys-stabmeldžiai, gal netgi patys didžiausi stabmeldžiai iš visų tikrųjų stabmeldžių!!!

Tačiau prisiminkime ką apie krikščionis manė pačioje pradžioje - jie sekta, jie geria savo vadovo kraują, jie valgo jo kūną - kanibalai !!!

Tai yra neteisingas supratimas, katalikai nekalti dėl neišmanėlių nesupratimo. Mums nesvarbu ką kiti pamanys apie mane, kai aš savo bažnyčioje klūpu prie Marijos ar Juozapo ar kokio kito šventojo gipsinės, medinės, metalinės ar kt medžiagos skulptūros, pagamintos žmogaus rankų, kuri nei kalba, nei ką kita daro ir, volug teisybės, vargu ar panaši į istorinę Jėzaus mamą, ar autentišką kurį nors šventąjį, kažkada gyvenusį žemėje ir RKB paskelbtą šventuoju dėl jo veiklos gyvenimo eigoje ir po jo...

Ši tema yra apie stabmeldžius, ir pirmasis postas yra tiesioginis kaltinimas ant manoišpažįstamo tikėjimo Romos Katalikų Bažnyčios (RKB), todėl, aš visa tai ir rašau, o ne tam, kad ši diskusija būtų vaisinga, sese Gyti.
p
2008-07-09 | atsakyti
dėl stabmeldžių galėtumėte pasikaityti čia: http://vladas-mintys.blogspot.com/2008/07/stabmeldiai.html
Sigis_
2008-07-09 | atsakyti
ma neidomi stabmeldyste.
Atgal 1 2 
Forumas uždarytas!
© Lietuvos krikščionių studentų bendrija | Kontaktai: info@lksb.lt