Jėzus... nuogas?

2 3 ... Kitas  
Sigis_
2008-07-04 | atsakyti
"Prikalę prie kryžiaus, pasidalijo jo drabužius, mesdami burtą" (Mt 27,35)
"Tuomet prikalė jį prie kryžiaus ir pasidalijo jo drabužius, mesdami burtą, kas kuriam turi tekti" (Mk 15,24)
"Kareiviai, nukryžiavę Jėzų, pasiėmė jo drabužius ir padalijo juos į keturias dalis – kiekvienam kareiviui po dalį; pasiėmė ir tuniką. Ji buvo be siūlės, nuo viršaus iki apačios ištisai megzta. Todėl jie tarėsi: "Neplėšykime jos, bet verčiau meskime burtą, kam ji teks". Taip išsipildė Raštas:
Jie drabužius mano dalijas, meta dėl mano apdaro burtą." (Jn 19,23-24)

Ar Jėzus ant kryžiaus buvo visiškai nuogas? kaip ir visi kiti nukryžiuotieji..

"Žmonės stovėjo ir žiūrėjo." (Lk 23,35)
Sigis_
2008-07-10 | atsakyti
gal kas nori pakomentuoti ???
xeras
2008-07-11 | atsakyti
nuuu, tigi vasara, nieks prie kompu nesedi, tai biski ir letai viskas vyksta Šypsena
nemanau, kad sioje vietoje evangelijos mums duotu visiskai aisku atsakyma. taip mes zinome, kad drabuzis buvo paimtas ir kareiviai ji pasidalino. bet ar 'po apacia' kazkas dar liko ar ne?
tu teisingai pastebi, kad iprasta buvo tai,kad romenai visiskai isrenkdavo zmogu, tai yra palikdavo ymogu visai nuoga. kadangi romenu kareiviai atliko visa 'procedura' tai tiketina, kad ir Jezus buvo visai nuogas. as linkciau prie tokio minties, kadangi nematome taip pat ir jokiu apribojimu del plakimo (zydai suduodavo ne daugiau 39 kirciu - cia kad uztikrintai neperlipti 40, kas buvo leidziama, gi romenai plakdavo tiek, kad kaip galima daugiau kraujo isteketu is kuno) pats nukryziavimas nebuvo priimtinas zydams. kita vertu del zydu pagarbos kunui, ir nuogumo suvokimui, gali visai buti, jog Jezu paliko ir su kazkokiu uzdangalu, kaip apatiniu drabuziu, kadangi taip pat ir rabinai dalyvavo suemimo, apkaltinimo ir teisimo eigoje.

tai tokios mintys.
Vasara
2008-07-11 | atsakyti
Na, Xerai, malonu matyt! Seniai neregetas forumuose Šypsena Welcome back Labas
Sigis_
2008-07-11 | atsakyti
"Laikysitės mano įstatų. (...) ...nenešiosi drabužio, pasiūto iš dviejų audeklų." (Kun.19,19)

"Todėl nurodyk visiems, turintiems įgūdžių, kuriems aš esu suteikęs išmonę, kad jie pasiūtų Aaronui drabužius, kuriais apsivilkęs jis bus pašventintas tarnauti man kunigu. O drabužiai, kuriuos pasiūdinsi, yra šie: krūtinės dėklas, efodas, skraistė, tunika su kutais, turbanas ir juosta. Siuvant šiuos šventus drabužius tavo broliui Aaronui ir jo sūnums, kad jie tarnautų man kunigais, turi būti panaudota auksas, mėlyni, violetiniai bei tamsiai raudonos spalvos siūlai ir plona drobė" (Iš.28,3-5 ir toliau galit paskaityti..)

"Kunigas, užsimovęs apatines kelnaites iš drobės, apsivilks savo drobiniu apdaru..." (Kun.6,3a)

"Įeidami pro vidaus kiemo vartus, jie vilkės lininiais drabužiais, o tarnaudami prie vidaus kiemo vartų ar Šventykloje, jie nesirengs jokiu vilnoniu apdaru. Ant galvos jie nešios lininius turbanus, strėnas apvilks apatiniais iš lino, nesijuos diržu, kad neprakaituotų. Išeidami į vidaus kiemą, – prie žmonių vidaus kieme, – jie nusivilks drabužius, kuriuos vilkėjo tarnaudami, ir padės juos šventovės kambariuose; tuomet jie apsivilks kitais drabužiais, kad savo drabužiais nepašventintų žmonių" (Ez.44,17-19)

Na, nerandu jokio aprašymo, liečiantį ne kunigo, o paprastų Judėjos ir Izraelio žmonių rūbus...

Tradiciškai krucifiksas (krucifiksas - kryžius su nukryžiuotuoju), vaizduojamas su minimaliu rūbu, bet ar tai yra daroma tik etinių-estetinių sumetimų vardan?

Kodėl aš ųžvedžiau šią temą? Mano esminis tikslas yra mano apologetika RKB mokymo pagrindimui - Biblija ir Tradicija.

Ši smulkmena (Jėzaus nukryžiavimo vaizdavimas) mums atveria suvokimą, jog ne vien Biblija remiasi mūsų tikėjimas ir tikėjimo grindimas, supratimas.
Vasara
2008-07-12 | atsakyti
Sigi, bet šis klausimas (dėl nuogumo) nieko neprisideda prie žmogaus gelbėjimo, tobulėjimo Dvasios jėga panašėjant į Kristų. Tai tik detalė, kaip ir Kristaus akių spalva ar pan.

Yra ir kita grupė dalykų, kurie taip pat nėra aprašyti Biblijoje, tačiau jie jau yra mokymas, kaip turi kažką daryti ar nedaryti.

Matau, kad moki aiškint. Gal praplėstum savo paskutinę praėjusio pasisakymo mintį apimdamas ir šias dvi dalykų rūšis ar tiesiog pasakydamas, apie kurią nori kalbėt?Šypsena
Sigis_
2008-07-14 | atsakyti
Sveiki.
Studijuojant universitete teko eiti tokį dalyką, kaip krikščioniškojo meno pagrindai ir ten aš sužinojau, jog krucifiksas pradėtas vaizduoti tik Bizantijos laikais ir Jėzus ten buvo vaizduojamas su tunika (kurią, kaip žinome iš Biblijos, atėmė iš Jėzaus prieš nukryžiuojant) ir Jėzus buvo ne skausmuose, ar mirtiesa agonijoje, bet jau prisikėlęs!!!

...ar tai atitinka Biblijinį mokymą? Mirkt
xeras
2008-07-15 | atsakyti
na tai pirmyn Sigi, pabaik savo minti, o tai nei siaip nei taip cia atrodo
Sigis_
2008-07-15 | atsakyti
Kaip man kažkada sakė vienas protestantas, nėra bažnyčios be tradicijos. Kiekvienos krikščioniškos bažnyčios mokyme yra dalis, kurią grindžia ne Biblija, o bažnyčios tradicija. Taip yra ir Romos Katalikų Bažnyčioje (RKB) - dalis grindžiama Biblija, dalis įvairių šventųjų, vadinamų Bažnyčios Tėvais ir Mokytojais, kaip antai šventasis Tomas akvinietis, Augustinas, Atanazas, Teresėlė (jauniausia Bažnyčios Mokytoja) ir daugybė kitų, kurie iš savo asmeninės patirties ir Biblijos mąstymų, bei privačių apreiškimų šviesoje formuoja oficialią katalikiškąją teologiją.

Tokia yra mano mintis, kurią norėjau parašyti Laimingas
xeras
2008-07-17 | atsakyti
na, vis del to reiktu, kad paaiskintum, ka tu turi omeny, sakydamas "tradicija".....
aciu.

beje, islekiu atostogu Šypsena
2 3 ... Kitas  
Forumas uždarytas!
© Lietuvos krikščionių studentų bendrija | Kontaktai: info@lksb.lt