Prietaringumas bažnyčiose

2 3 4 ... Kitas  
Liberalas
2009-06-11 | atsakyti
Esu daugiausiai susidūręs su reformatų bažnyčiomis. Labai nustebino reformatų močiutės prietaringumas (o gal praktika): ant Viešpaties stalo negalima dėti pašalinių daiktų, tušinukų, knygų, telefonų. Kitą dalyką pastebėjau, kad reformatų bažnyčioj negalima, kad vargonėliai būtų viename lygyje su Viešpaties stalu, teko kartą ten perkelt vargonėlius, tai gavau velnių, buvau paprašytas nuleisti už tvorelės. Beje, čia Vilniaus reformatų bažnyčioj.
Lankiausi ortodoksų bažnyčioje (trijų mumijų), ne ta puse apėjau tuos lavonėlius, tai gavau velnių kad ne ta puse apėjau.
Prietaringumą sunku atskirti nuo tradicinės praktikos (šiuo atveju reformatė supyko, kad neva niekada vargonėlių niekas nestato šalia V.stalo ar kažką deda ant jo. Ortodoksų atveju, čia greičiausiai yra irgi susiformavusi tradicija.
Yasu
2009-06-11 | atsakyti
Mano galva, visada kažko darymas turėtų eiti kartu su suvokimu, kodėl, kam ir kaip tai darai.Pamenu, prieš keletą metų ,turbūt diakonas atliekantis praktiką, aiškino vaikams, kaip reikia atsiklaupti einant per vidurį.Pirmą kartą teko girdėti ir buvo gan įdomu:priklaupti ant vieno kelio, tada ant kito, tiesia nugara ir išreikšti pagarbą.
Dabar tenka pastebėti, kaip jaunuoliai, kartais vedini tėvų, o kartais taip lyg netyčia apsilankę metuose kartą bažnyčioje, ,,išreiškia tą pagarbą".Neaišku kaip, pusiau linkteli kelius, pusiau lyg ir kažkaip priklaupia ar nepriklaupia, žodžiu, vien dėl vaizdo ,lyg be didesnio išgyvenimo.Tada kyla klausimas, kam? Dėl žmonių akių ar dėl bendros tvarkos? Aš veikiau linkęs sakyti, jog jeigu reiški pagarbą, tada reikšk iš širdies, tai yra atsiduodamas ir visiškai atsiklaupęs, negu neaišku ,,kam;kaip;kodėl?" Šypsena Ir taip visose kitose situacijose.
Liberalas
2009-06-11 | atsakyti
Ar esate girdėję prietarą, jei nepakrikštytas kūdikis mirs eis i pragarą?
Sigi_s, tabernakulis katalikiškose bažnyčiose atsirado maždaug po Laterano IV sinodo XII a. Viduramžiška tradicija.
Yasu
2009-06-12 | atsakyti
Ne, papasakok.
Yasu
2009-06-12 | atsakyti
Tai yra pakankamai modernus požiūris. Archainiam žmogui visiškai nerūpėjo suprasti ritualą ar apeigas. jam svarbiau buvo jų atlikimas. Taigi paradoksas. Daugelis bažnyčių (tame tarpe ir rkb, stengiasi sugrįžti į pirminės krikščionybės dvasią, bet per dėm stengiasi viską suvokti. Pažiūrėkime kas nutiko po Vatikano II susirinkimo. Mišiso buvo maksimaliai nusakralintos ir žmonės dingo iš bažnyčių.
Galėtum plačiau papasakoti, kas buvo pakeista.Aš nelabai nutuokiu, bet labai įdomu.Skaičiau vieną knygą, berods pats ją minėjai, kur diskusija tarp tikinčio ir netikinčiojo,tai pastarsis sako, jog šv.Mišios dabar labai nuobodžios ir daug ką reikėtų keisti.Taip kaip yra iš tiesų?
Liberalas
2009-06-12 | atsakyti
Occultus, greičiausiai tokios altoriaus reformatų tradicijos susiformavo veikiant katalikybei. Pas ortodoksus religingumas nuo ankstyvųjų laikų persmelktas mistiniais dalykais. Ne prie ko čia sovietmetis. Paskaityk Dostojevskį, pamatysi, koks pamaldumas ir prietaringumas buvo. Carų laikai gi.
Ar dėl mišių reformos dingo žmonės iš bažnyčios? Nemanau, šiandien kaip tik skaičiau katalikišką intelektualinį leidinį, leistą tarpukariu ,,Židinys", tai jau tada skundžiamasi, kad Vokietijoje, JAV, Kanadoje labai sumažėjo einančių į mišias skaičius katalikų. Juk čia dar buvo iki Vatikano II sinodo.
Nesąžinigas occultus mąstymas apie kūdikio lemtį be krikšto. Tai buvo vėlyvoji tradicija, kai keitėsi krikšto supratimas Vakarų bažnyčioje: nekrikštytas kūdikis į pragarą eis. Jeigu katalikų bažnyčia atšaukia arba pakeičia seną tradiciją, tai vadinasi ji jau tampa prietaru?? Juokiasi Kai panaikins skaistyklos doktriną, ji irgi taps prietaru? Limbą beje taip pat ,,uždarė", irgi prietaras jau?
Liberalas
2009-06-13 | atsakyti
Occultus neteisingai galvoja, kad mišių reforma sumažino žmones, greičiau padidino jų skaičių. Sigi_s teisus, kad žmonėms reikia suprasti. O jei kunigas skaitydamas lotyniškai baisias klaidas daro, tai net ausį laužia. Ortodoksai turi išlaikę senąją liturginę slavvų kalbą, bet, kaip sakoma, nepagauna kas ten sakoma beveik. Na, nebent kai ką. Ko tada ten eit, jei nesupranti, ką kalba? Dalyvauti liturgijoj?
Liberalas
2009-06-13 | atsakyti
,,Panašu kad nelabai supranti kas vyksta ant altoriaus mišių metu " - greičiausiai kažkas occultus galvoj vyksta Juokiasi
Liberalas
2009-06-13 | atsakyti
O tai aš ką apie realybę kalbu? Mirkt
www3w
2009-06-16 | atsakyti
tai angelai vyrai ar moterys? Šypsena)
2 3 4 ... Kitas  
Forumas uždarytas!
© Lietuvos krikščionių studentų bendrija | Kontaktai: info@lksb.lt